sâmbătă, 19 decembrie 2015

Învățăm să mâncăm responsabil!


ECO-ȘCOALA GIMNAZIALĂ ,,MATEI GR. VLĂDEANU” CÂNDEȘTI-VALE, DÂMBOVIȚA derulează în anul școlar 2015-2016, proiectul european de responsabilitate socială ,,Mănâncă responsabil”. Proiectul este coordonat  la nivel european de Cehia iar in România de  Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie București.
MĂNÂNCĂ RESPONSABIL este un program de acțiune orientat spre ȋnvățarea globală, ȋn Anul European pentru Dezvoltare (2015). La acest proiect participă nouă state europene: Bulgaria, Republica Cehia, Croația, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia. Din Romania participă 50 de școli: 6 gradinițe, 25 școli, 18 licee, 1 școala specială.
Proiectul din școala noastră a debutat oficial cu activitatea  din 14 decembrie 2015 și continuă cu activitățile din planul de acțiune, conform calendarului. Dintre acțiunile pe care Comitetul eco le-a propus sunt: Darul lui Mos Craciun pentru familiile nevoiașe din comunitatea școlară, Bucătăria de acasă- 3 ateliere de gătit oferite elevilor de către părinți, Cultivă în grădină hrană sănătoasă- amenajarea unor minigradini școlare după principiul permaculturii, realizarea unui minighid de rețete culinare la îndemâna elevilor ,,Rețete simple pentru TINE” și realizarea unui film ,,Am gradina mea, sunt sănătos”.
Activitatea de lansare a proiectului ,,Mănâncă responsabil” a fost programată după mai multe activități care au pregătit debutul proiectului. Aceste activități specifice au fost : alegerea Comitetului eco al școlii, distribuirea responsabilităților, aplicarea și interpretarea  chestionarelor, realizarea panourilor eco la fiecare clasă, alegerea eco-codului școlii și realizarea planului de acțiune pentru anul școlar în curs.
Activitatea din 14 decembrie 2015 a avut  tema ,, Îți pasă de sănătatea ta ? Învață să mănânci responsabil !” Organizată de elevii Comitetului eco și coordonatorul proiectului, activitatea s-a desfășurat în prezența a peste 50 de elevi, părinți, bunici, cadre didactice și autorități locale. Invitaților le-a fost prezentat proiectul, o scenetă haioasă ,,Rețeta buclucașă”,  dar și  scopul acestui proiect în școala și comunitatea noastră. Evenimentul a fost îndulcit  cu prăjituri de casă care au fost preparate de mămicile și bunicile elevilor și au fost expuse și degustate de către toti cei prezenți în școală în cadrul ,,Târgului prăjiturilor de casă” . La propunerea Comitetului eco, prăjiturile au fost servite celor prezenți în schimbul unei mici donații. Banii stânși din donații au fost utilizați pentru a cumpăra alimente de bază, acum în pragul sărbătorilor, unor familii nevoiașe  din comunitatea noastră școlară.
Elevii și coordonatorul au îmbrăcat tricourile personalizate  cu siglele proiectului și au transmis mesajul eco al proiectului ,, Din grădina de acasă, mâncăm hrană sănătoasă”
Vă invităm, așadar, dragi elevi, părinți și profesori să mâncați responsabil, să consumați produse românești, proaspete și sănătoase. Vă îndemnăm să-l așteptați pe Moș Crăciun cu multe bunătăți pregătite în casă și să ocoliți cât puteți de mult supermarket-urile !
Crăciun cu hrană sănătoasă, vă dorim !

Coordonator proiect- Constantinescu Irina