DECLARATII DE INTERESE SI AVERE

SCOALA ALTFEL

                                        Creativitate, schimb de bune practici și inovație
la Eco-Școala Gimnazială ,,Matei Gr. Vlădeanu” Cândești, Dâmbovița

Înainte de vacanța mult așteptată și Sărbătoarea Învierii, am avut o săptămână de școală interesantă, cu  activități bazate pe învățare non-formală,  activități atractive, creative, flexibile, antrenante si relaxante în același timp. Eco-Școala Gimnazială ,,Matei Gr. Vlădeanu” este școala de pe minunata vale a Dâmboviței, promotor  a acestor  activități care-i atrag pe elevi, dascăli și părinți către școală și care situează unitatea școlară între cele îndrăznețe  și active pe  învățare  non-formală. De ce? Pentru că viziunea managerului, a echipei profesorale și a majorității părinților este aceasta:  de a îmbunătății comunicarea, creativitatea, inovația. De a îndrăzni să-ți susții ideile, acțiunile civice în care crezi, să fii activ, implicat, să-ți  PESE de cei de lângă tine.
Pornind de la acest CREZ  si profitând de această săptămână minunată, am programat cu echipa profesorală  și am pus în practică, activități interesante prin care elevii noștri și-au putut exersa abilitățile de viață. 


 Prima zi, a fost una a descoperirii orizontului local. Am pornit cu mic, cu mare spre ,,Casa pădurii”,  un loc mirific, situat  în apropierea vetrei satului Cândești-Vale. Aici, am explorat împrejurimile, pădurea, am realizat activități în aer liber, în mijlocul pădurii: orientare pe teren, concursuri sportive, cunoașterea mediului înconjurător,  acțiuni de protecție civilă, jocuri în aer liber etc. Cadrele didactice au fost alături de elevi, i-au însoțit, îndrumat și coordonat.


      
Ziua atelier, a dat ocazia tuturor celor implicați să-și dovedească abilitățile de lucru manual, creativitate, imaginație și răbdare. Diverse materiale au fost modelate de mâinile hărnicuțe ale elevilor mai mici sau mai mari, sub titlul ,, Eco-fantezii”. A fost o bună ocazie să dovedim că suntem creativi și utilizăm materiale refolosibile pentru a crea frumuseți unicat  ce au fost expuse și admirate cu ocazia Simpozionului județean din școala noastră.



  Ziua sportului, a generat energii și multă veselie. A fost o zi a competițiilor școlare locale, unde elevii și-au dovedit  deprinderile sportive, bucuria de a se juca, de a fi în competiție unii cu alții, de a deborda de energia fireasca vârstei și copilăriei. Profesorii de educație fizică și sport ai școlii, au dat tonul  activităților și au coordonat echipele de elevi pentru ca totul să se întâmple fără incidente, respectând regulile  specifice sportului și ale zilei.
Miercuri, 9 aprilie 2014, a fost și ziua activităților artistice zonale. În localitatea Voinești, tinere talente ale văii Dâmboviței s-au adunat  și au demonstrat talentul artistic prin dans, joc recitare, teatru. Școala noastră a fost reprezentată de interpretele talentate Oprea Georgiana, eleva doamnei Tufeanu la Școala populară de artă Târgoviște, Andreea Miriță, Safta Valentina,  recitatoarea Oana Comănescu și nu în ultimul rând  de grupul de dansuri al clasei I- ,,Flori cândeștene”.  Elevii noștri au fost apreciați și jurizați de un juriu competent și atent.

Simpozionul județean eco ,,Să descoperim natura la ea acasă”  organizat de unitatea noastră școlară, și-a deschis larg porțile, joi  dimineața. Școala noastră a fost gazda primitoare a elevilor și cadrelor didactice de la școlile din județ și a fost locul pentru o zi, a unui interesant schimb de bune practici cu tema ,,Biodiversitatea și transportul sustenabil’’. Elevi și profesori, prin lucrările lor de înaltă ținută : articole științifice, desene, grafică, fotografii, machete, au transformat școala într-o gradină primitoare a schimbului de idei, a experiențelor și proiectelor școlare care trebuie promovate. A fost o zi memorabilă pentru instituția noastră de învățământ, ocazie cu care mulțumim partenerilor noștri: Inspectoratului  Școlar Judetean Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Centrului Carpato Danubian de Geoecologie Bucuresti,  Centrului Europe Direct Târgoviște, Statiunii de cercetare pomicolă Voinesti, Primariei Candesti precum si tuturor cadrelor didactice implicate în organizare sau care au participat la simpozion. Îi felicităm, cu această ocazie, pe elevii prezenți cu lucrări, pentru modul în care și-au conceput și sustinut lucrările. Ziua de joi, a fost una specială  pentru școala noastră, care demonstrează  încă o dată că și în mediul rural școlile sunt active și pot realiza activități educative interesante, de nivel european, că sunt conectate la nou, schimbare și au inițiativă.









    
 Ziua de vineri, a incheiat ,,saptămâna altfel” intorcandu-ne la noi si reflectând CINE SUNTEM?  ,,O zi pe scena vietii ‘’ i-a readus pe elevii nostri aproape de actori români de comedie în scenete nepieritoare, interpretate cu vervă și bucurie de elevi .

 Săptămâna s-a incheiat multumindu-le tuturor celor implicati, care au pus suflet și dăruire : elevi, dascăli, părinti, organizatori, parteneri . Chestionarul de feed-back și un remember in imagini ne-a adunat pe toți la reflectie!
Sperăm, într-o flexiblitate mai mare a învățământului românesc, unde activitățile formale împletite tot mai coerent și armonios cu cele non-formale sădesc încredere, formează abilități de viață și simt civic elevilor de astăzi, tinerilor de mâine.

Echipa de cadre didactice a Eco-Școlii Gimnaziale ,,Matei Gr. Vlădeanu ’’, Cândești

Irina Constantinescu
  director al Eco-Școlii Gimnaziale ,,Matei Gr. Vladeanu” Cândești-Vale